A Rendőrség Napja alkalmából Idén is átadták a Budapestért Emlékplakettet

1061 0

A Rendőrség Napja alkalmából megrendezett ünnepség keretein belül, a Budapestért Emlékplakettel járó elismeréseket dr. Terdik Tamás r.vezérőrnagy rendőrségi tanácsos adta át az idei díjazottaknak.  Az Emlékplakett a Budapest közbiztonságáért végzett tevékenységért, az áldozatvédelem terén végzett kimagasló helytállásáért, önfeláldozó magatartásért, és a rendőrséggel való példás együttműködésért adományozható. A Budapesti Polgárőr Szövetség elnöksége javaslatára idén a következő polgárőrök kapták: Gellen Judit és Gellen Róbert, valamint Dr. Séllyei Gábor Pál és Kálmán László.     

Gellen Róbert

A Közbiztonsági Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja. Rendszeresen teljesít önkéntes szolgálatot polgárőrként, a teljes belváros bűnmegelőzési tevékenységét erősíti. A központi szervezésű feladatokban, BRFK felkérésekre lehetőségei szerint minden alkalommal részt vesz. A legutóbbi emlékezetes alkalom a közelmúltban történt vele és feleségével Gellen Judit-al.  Több társával szolgálatot teljesített a nyolcadik kerületben, amikor is este 9 óra körül riasztást kaptak a BRFK Központtól, hogy tűz ütött ki a Hungária krt. – Kőbányai út sarkán lévő lakóházban. Elsőként értek ki a helyszínre négy fővel, majd kb. 1 perc múlva megérkezett a rendőrség, és még egy tagállomás két fővel. Elmondása szerint azonban az érkezésüket már nem látta, mert addigra a lépcsőházban futott fel a második emeletre, hogy felmérje a helyzetet. Hallotta, hogy a mögötte érkező bajtársak megkezdték az életmentést ezért a protokoll szerint elkezdte az oltási munkálatok megkezdéséhez szükséges eszközt keresni, de miután semmit nem talált, amivel érdemben menteni tudta volna az anyagi javakat, elindult felfelé a harmadik és a negyedik emelet felé miközben a köztes szinteken az ablakok kinyitásával megkezdte az átszellőztetést. Ekkor ért mögé az egyik bajtársa, a felesége. A harmadik emeletnél azonban nem engedte feljebb menni, mert ott már olyan sűrűn gomolygott a füst, hogy nem tudott volna segíteni. A negyediken felszólított egy lakót, hogy hagyja el a lakását, de szinte sokkos állapotban azt válaszolta, hogy kicsi gyerekük van, nem tudnak kijönni. Ekkor Róbert nem habozott, lehasalt a földre, a sűrű füst alatt annyit látott, hogy elég messze vannak tőle. Ekkor határozott instrukciókat adott a hölgynek, hogy mit tegyen, ugyanakkor nyugtatta is, hogy nem lesz baj.
Amint elhárította a közvetlen életveszélyt, leszaladt fél emeletet az ablakhoz, hogy friss levegőhöz jusson. Ezután rohamléptekben tovább. Gellen Judit-al összességében több mint 80 személy biztonságba helyezéséről gondoskodtak.
Ezután érkezett meg a Tűzoltóság, akiknek szinte már csak az tűz megfékezésére kellett összpontosítaniuk.
Róbert szerényen hozzáfűzi beszámolójához, hogy azt tették, amit bárki más is megtett volna. Fogalma sincs mennyi időt töltöttek odabent, de a megfelelő védőfelszerelés nélkül egy örökkévalóságnak tűnt.

Gellen Judit

A Közbiztonsági Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület aktív tagja. Csakúgy, mint párja, Judit is a teljes belváros bűnmegelőzési tevékenységét erősíti, és rendszeresen teljesít önkéntes szolgálatot polgárőrként. Szabadidejében prevenciós képzéseken vesz részt, aminek eredményeképp iskolai prevenciós programokban is aktívan tevékenykedik. 2021. október 23-án, egy lakóház tűznél, a füsttel telítődött területről, a rendőrség és a tűzoltóság kiérkezése előtt, értesített és juttatott ki több mint 80 személyt.
Férjével Gellen Róberttel az ukrajnai menekültek részére juttatott el nélkülözhetetlen, a mindennapi életvitelhez szükséges segélycsomagokat, melyeket személyesen vittek el számukra.

Dr. Séllyei Gábor Pál

2005-ben alakította meg Budapest I. kerületében a polgárőr egyesületet és nevéhez fűződik a kerület közbiztonságáért tenni akaró polgárok összefogása és a polgárőr járőrrendszer kialakítása. Felismerte, hogy az egyesület, mint civil szervezet szoros kapcsolatban kell, hogy álljon a kerületi rendőrkapitánysággal és a Budavári Önkormányzattal, mert mindannyian a kerületi bűnmegelőzés területén fejtik ki tevékenységüket.
Dr. Séllyei Gábor több nyelv ismeretének birtokosaként a Budapesti Polgárőr Szövetség képviseletében sokat tett a külföldi kapcsolatok kialakításában, számos külföldi polgárőr szervezetet szólított meg és hívott Magyarországon megtartott konferenciákra, annak érdekében, hogy a magyar polgárőrök megismerjék a külföldi partnereik szervezeti működését, struktúráját és külföldi kollégák tevékenységét. Jelenleg a Budavári Polgárőrség tiszteletbeli tagja, nyugdíjasként is lehetősége szerint részt vesz a kerületi és budapesti polgárőr munkában.

Kálmán László

A Kőbányai Polgárőr Egyesület vezetőjeként tevékenykedik már több mint két éve. Vezetésével és irányításával megerősödött az egyesület, tevékenységük hatványozottan megjelenik a közterületeken továbbá az ifjúság és a lakosság védelmében tartott prevenciós rendezvényeken is.

 

Szerkesztette: Forgács Renáta

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink

Szájmaszk

Posted by - 2020-04-05 0
Hálás köszönet az European & Asian United Development Centre Kft. ügyvezető igazgatójának, Weng Ruiming-nak!