Budapesti polgárőrök a határvédelemben

1041 0

A 2022 februárjában megjelent határozat szerint a Kormány még inkább be kívánta vonni a polgárőrséget a határvédelembe. A fokozódó migrációs nyomás miatt a Budapesti Polgárőr Szövetségtől is érkeznek önkéntesen a polgárőrök, a migrációval leginkább sújtott magyar–szerb határra. A polgárőrök legfőképp a mélységi határvédelemben vesznek részt, a határ vonalától 500 méteren belül. Feladatuk a Szerb oldalról érkező migránsok észlelése, jelzésadás a rendőrség felé, illetve esetleges sikeres átjutásuk esetén, felkutatásuk, feltartoztatásuk, majd a helyi rendőröknek való átadásuk.           

A hétvége mozgalmas eseményeiről többek között Enyedi József polgárőr számolt be: „Hajnali 2:30 órakor magyar mélységben 12 menekültet sikerült feltartóztatni, majd elfogni Drotár János rendőrrel közös szolgálatban. Április 22–én pénteken hajnali 6:28 perckor 1 fő szír állampolgár feltartóztatását eszközöltük, tegnap este  21:13 perckor 1 fő afgán állampolgár feltartóztatása sikeresen megtörtént.”
A Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport polgárőrei 4 napot töltöttek a Magyar-Szerb határon. Minden éjszaka a Magyar Honvédség, a Magyar Rendőrség, a Készenléti Rendőrség és az  Országos Polgárőr Szövetség számos tagegyesületével közösen ellenőrizték, valamint védték a Magyar Államhatárt. Több ízben észleltek behatolást, melyekre minden esetben reagáltak. A tetten ért határsértőket a rendőrség intézkedése alá vonták.

Barkóczi Bálint elmondta, hogy köszönettel tartoznak a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltségnek, hogy éjjellátókat, hőkamerákat, speciális eszközöket valamint, a Készenléti Rendőrség Kiskunhalasi Bevetési Osztályának is, hogy szállást biztosítottak számukra.

Külön megemlíti még az akcióban résztvevő, Zuglói, Zsámbéki, Újbudai, Újpesti és a Halászteleki polgárőr egyesületeket, akikkel sikeresen tudtak együttműködni a határsértőkkel szemben. A Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport elhatározta, hogy a következő időszakban rendszeresen fog delegálni határvédelmi egységeket Magyarország biztonsága érdekében.

Kovács Sándor a Budapesti Polgárőrségtől, egy fővel, csütörtökön és pénteken éjjel látott el szolgálatot a Kelebia határszakaszon. A Dunavarsányi kollégáknak külön köszönetet mond bajtársiasságukért, és a plusz helyért az autójukban.
A kerítésnél 10-12 fős migráns behatolást észleltek és akadályoztak meg jelenlétünkkel péntek hajnalban. Gyors észlelésüknek és reakciójuknak köszönhetően a katonák időben odaértek a külső kerítéshez, ezért a migránsok ott meg is rekedtek, nem sikerült tovább nyomulniuk a belső kerítéshez. A katonák ezt értékelték is, és meg is köszönték a polgárőröknek egy Szép volt fiúk! felkiáltással. Március és április után májusban is mennek védeni a határt, ha szükség lesz rá!

Hafner Sándor polgárőr, aki elhivatott résztvevője a határvédelmi szolgálatnak 2015 óta, kérdésemre elmondta, hogy a Budapest Polgárőr Szövetség egy–egy hétig eddig két alkalommal látott el szolgálatot a Kelebiai Határrendészet területén, illetve pár napos szolgálatot a Hercegszántói Határrendészetnél.
A vendég szolgálatot végző polgárőrök tagjai minden esetben a helyi terepet kiválóan ismerő polgárőrökkel közösen járőröznek a határ menti területeken, mezőkön, erdőkben, tanyavilágokban.
A feladat hatékony ellátása folyamatos technikai fejlesztést igényel, hiszen ehhez a szolgálattípushoz szükséges a terepjáró, hőkamerák és nagy teljesítményű lámpák megléte.

Magyarországon az illegális határátlépés és a határon telepített kerítés rongálása is bűncselekmény.

A polgárőrök határvédelmi feladatait a velük együttműködő rendőrök és katonák is elismerik. Közöttük számos egykori határőr, erdész és hivatásos vadász is szolgál polgárőrként, olyanok, akik eleve jól kiismerik magukat ezen a terepen.

Szerkesztette: Forgács Renáta

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink

Szájmaszk

Posted by - 2020-04-05 0
Hálás köszönet az European & Asian United Development Centre Kft. ügyvezető igazgatójának, Weng Ruiming-nak!

Tréler égett Zuglóban…

Posted by - 2021-09-12 0
[ad_1] Két rendőr-polgárőr motoros járőrpáros a XIV. kerületi Istvánmezei úton haladt szerdán délután, amikor hangos durranást hallottak a tőlük háromszáz…