Már egy hónapja tart a háború, folyamatosan érkeznek a menekültek…

838 0

Már egy hónapja tart a háború, folyamatosan érkeznek a menekültek. Elkísértük őket Kőbánya felső vasútállomásról a BOK csarnokba.

Kőbánya felső vasútállomásra érkeznek az Ukrán menekültek humanitárius különvonatokkal. Öt óránként indulnak a vonatok, több mint 1600 menekült érkezett ezen a napon. Akiknek konkrét úticéljuk van, nem szállnak le itt, ők a Keleti Pályaudvarról zökkenőmentesen utazhatnak tovább.

Az itt leszállókat a peronon várják a Polgárőrség önkéntesei, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti hallgatói, akik segítenek a nehéz bőröndöket a buszokhoz cipelni, amik tovább szállítják őket a BOK Csarnokba. Az állomáson a Polgárőrség a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Készenléti Rendőrség tagjaival folyamatos ügyeletet vállalt, váltott műszakban várják a befutó vonatokat.
Oleg, a tolmács február 24 óta e óta mindennap kijár a Keleti pályaudvarra segíteni, ma először jött Kőbánya felsőre. Kérdésemre elmondja, hogy 15 éve települt át Kárpátaljáról, és most ebben a szörnyű helyzetben azt érzi, hogy segítenie kell a bajba jutott honfitársain, és legjobb tudása szerint válaszokat ad a kétségbeesett kérdezőknek.
A BOK csarnokba többnyire azok a menekültek érkeznek, akik ismerősök, rokonok híján tanácstalanok, nem tudják, hogyan tovább. Itt lehetőségük van egy kicsit fellélegezni, és segítséget is kapnak a Híd Kárpátaljáért segélyprogramnak köszönhetően.

Ha baj van, a Magyarok mindig tanúbizonyságot tesznek arról, hogy hatalmas szívük van, hogy segítenek, hogy lehet rájuk számítani.
Az adományozás gyakorlata és rendje azonban egy kicsit módosult. Már nem mehetnek a civil önkéntesek sem a pályaudvarokra, sem az átmeneti segélyhelyekre, ahogy eddig tették-tehették, hanem a segélyszervezetekhez juttathatják el felajánlásaikat. A BOK csarnokban a Szent Erzsébet Karitász Központ nevében Márton Andrea irodai szakmai vezető fejezte ki köszönetét és háláját a mérhetetlenül sok adományért, amit rajtuk keresztül küldenek a magánszemélyek és cégek a rászorulóknak.
Sokrétű ingyenes szolgáltatást vehetnek igénybe itt a háborúból menekültek. Megtalálható a BOK Csarnokban egy MÁV stand, ahol belföldi utazásra ingyen jegyek igényelhetők, a telefonszolgáltatók ingyen SIM kártyát juttatnak, kizárólag a menekültek számára. A Polgárőrök az információs pultnál vállaltak szolgálatot, ahonnan útbaigazítják az újonnan érkezőket, és további hasznos tanácsokkal látják el őket.

Van egy nagy étkező, ahol a segélyszervezetektől kapott ebédet fogyaszthatják el, és egy elkülönített kis játszó rész, ami gyermekmegőrzőként is funkcionál. Itt rajzfilmeket nézhetnek a gyerekek, és mindenféle játék megtalálható, ami önfeledt órákat jelenthet nekik, így minél kevesebbet érzékelnek abból, a komor valóságból, ami most körülöttük történik. Orvosi ügyelet is rendelkezésre áll. Covid gyorsteszt belső használatra van, a továbbutazó menekülteknek szűrésre a Hungária krt. 77-ben van lehetőségük, aminek a költsége 14.000,- Munkaközvetítő szolgáltatás is igénybe vehető. Malvin, aki Nagyszőlősről érkezett három gyermekével, azonban nem sok reményt fűz egyelőre ahhoz, hogy sikerül munkát találnia. Takarítói, vagy konyhai mosogatói állást keres, de nem biztatják a munkaadók, eddig csak azt a homályos választ kapta, hogy majd visszahívják. Kérdésemre elmagyarázta, hogy Nagyszőlősről érkeztek, ahol nincs ugyan háború, de félnek, hogy oda is elér. A félelmüket és szorongásukat pedig csak fokozza, hogy naponta háromszor-négyszer is megszólal a sziréna a városban, a baljóslatú hangjával.

Munkásszállón kaptak átmeneti lakhatást. Szeretne itt maradni a gyerekekkel, mert azzal tisztában van, hogy otthon Nagyszőlősön, biztosan nem kap munkát, itt -abban bízik-, hogy legalább a remény megvan, hogy új életet kezdhetnek. Hozzátette, hogy a derűs bizakodó hozzáállását az Isten hitének köszönheti. Elmondta, hogy nagyon jól esik nekik a magyarok kedvessége, segítőkészsége, és hálásan köszöni mindenkinek.

De nemcsak a bajbajutott emberekről, hanem az állatokról is gondoskodni kell. A BOK csarnokban található egy kis állatkereskedés, zsúfolásig tele polcokkal. Csak épp itt minden adományokból gyűlt össze és ingyenesen elvihető. Kezdve a szenzitív-gyomorkímélő tápokkal, ami azért fontos, mert a tápváltástól előfordulhat emésztőrendszeri probléma, ami kellemetlenséget okozna az akár több napos utazás során.  Ha elhasználódott, választhatnak pórázt, hámot, szállító boxot. Az egyik önkéntes elmondta, hogy még papagájjal is találkozott a BOK csarnokban. A másik arról számolt be, hogy naponta megtölt egy sporttáskát táppal, pórázzal, és elviszi a pályaudvarokra. Állatorvosról is gondoskodtak. Délutánonként önkéntes állatorvos rendel. Ukrajnában nem kötelező a chip, így a chipet, az oltást is megkapják ingyenesen, ezek nélkül nem is utazhatnának tovább. Kisállat útlevél is szükséges, aminek a költsége tízezer forint, a nagylelkű adományozók ezt az összeget is átvállalják.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy ha baj van, nincs olyan helyzet, amit közösen ne tudnánk megoldani.

Forgács Renáta

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink

Gyászos Trianon árnyékában

Posted by - 2020-06-04 0
100 éve 1920. június 4-én írták alá az első világháborút lezáró békeszerződést, amely az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását eredményezte és ezzel…