Hegedüs Géza íróra gondolunk születésnapja alkalmából

752 0

Az egykori otthonánál tartott megemlékezés lebonyolításában az Újlipótvárosi polgárőrök is segédkeztek.

110 éve született Hegedüs Géza író, bölcsész és polihisztor. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a Ditrói Mór utca 3. szám alatti Újlipótvárosi háznál, ahol egykor élt és alkotott.
A megemlékezés lebonyolítását polgárőrök segítették. A különösen nagy műveltségű író és tanár, az egykori Színház- és Filmművészeti Főiskolán több színész és rendező generációt oktatott lebilincselően, tele életbölcsességgel és derűvel. Ettől az utánozhatatlan derűtől emlékezetesek a TV és rádió műsorai is, melyekben jellegzetesen raccsolva, pipafüstjébe burkolódzva mesél sok részen keresztül, szórakoztatóan tárva elénk a magyar irodalom történetét.

Önéletrajzi vallomása életpályájáról: „Voltam ügyvédjelölt, dramaturg, lektor, újságíró, voltam levéltárban kutató tudósjelölt, rövid hónapokat megélt folyóiratok szerkesztője, jártam, falukutatókkal együtt a nyomor nyomában, történelemről és irodalomról beszéltem munkások között. Huszonöt éves voltam, amikor megjelent első regényem. A következő könyveim csak sokára láthattak napvilágot: ezeket a cenzúra már nem engedte nyomdáig. Azután végigéltem a háborús évek minden veszélyes kalandját: a Dontól a Traunig dobált a világtörténelem…
Régi világom az enyéimmel együtt elpusztult, mire hazaérkeztem. Új otthont, új családot tudtam teremteni, és ettől kezdve vált életformámmá, amire eleve készültem: az írás és a tanítás.

Szerkesztette: Forgács Renáta 
Forrás: Párhuzamos ​életrajzok

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink