Emberölésért 13 évet kapott, elmesélte hogyan történt

707 0

A budapesti ifjú polgárőrök ma ellátogattak a Tököli Bv. Intézetbe, ahol beszélhettek a fogvatartottakkal is.

Képek nélkül, de annál több élménnyel távozott az a 12 polgárőr, akik ma ellátogattak a hírhedt Tököli Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Az Intézetről először sokunknak a „fiatalkorúak börtöne” jut az eszébe, de kevesen tudják, hogy van saját kórházuk, iskolájuk, és dolgoznak is az elítéltek egy papír és csomagolóanyag feldolgozó üzemben. A fiatalkorúak mellett Tökölön felnőtt fogvatartottak is büntetésüket töltik.

A csapatot Lukács Emese őrnagy asszony vezette körbe.

Betekintést kaptunk az iskola működésébe, vezetőink sok személyes tapasztalatot osztottak meg velünk, történeteket, amikkel még inkább „beleélhettük” magunkat a hely szellemiségébe. A fiatalkorúaknál bemehettünk két zárkába, meghallgattuk a fogvatartottakat – mesélte Tonigold Nikoletta erzsébetvárosi polgárőr.

A könnyített részlegen ahova a csapat bemehetett 90-110 elítélt él, viszonylag szabad körülmények között. Ez azt jelenti, hogy a mozgásuk reggel hat és délután öt között kevésbé korlátozott. Voltak itt fiatal fogvatartottak rablás, betörés, súlyos testi sértés, de emberölés miatt is.

Beszéltünk egy fiúval, aki három éve van bent. Amikor 14 éves volt, két társával feltörtek egy pincét. Az idős tulajdonos észrevette őket, ezért a fiúk megverték. Az idős férfi napok múlva belehat a sérülésekbe. A fiú 13 évet kapott, egyik társa ekkor 25 éves volt, tehát súlyosabb ítéletet szabtak ki rá, így neki ez a tett 18 évébe került. Másik, 15 éves társa 12 évig lesz börtönben. Csoportosan elkövetett emberölés volt ellenük a vád – folytatta.

Azt gondolom egyrészt élménnyel, másrészt egy jó adag gondolkozni valóval engedtük útjukra a fiatalokat, de nekünk felnőtteknek is tanulságos volt a mai nap – zárta a beszámolót Nikoletta.

Köszönjük a lehetőséget Dr. Fábián Tamás alezredes úrnak, az intézmény parancsnokának, és a szervezést Sándorné Bencze Mónika főtörzszászlós asszonynak!

Kapcsolódó cikkeink

Koronavírus információ

Posted by - 2020-04-23 0
2020 április 27-től a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező…

Rendőrség Napja

Posted by - 2020-04-24 0
A Budapesti Polgárõr Szövetség nevében a Rendõrség Napja alkalmából köszöntjük a Budapesti Rendõr-fõkapitányság hivatásos állományának tagjait, és valamennyi munkatársát!