Polgárőrök segítették kiemelni a szemétbe dobott, közel 300 kilós puttó szobrot

1139 0

A Budavári polgárőrség fiatal tagjai a Széll Kálmán térnél láttak el szolgálatot a késő esti órákban, amikor a Trombitás kert közelében összetalálkoztak kollegáikkal, egy II. kerületi rendőrnővel és a vele szolgálatot teljesítő önkormányzati rendésszel.

Nagypál Áron polgárőr elmondta, hogy egyből ott is marasztalták őket, hiszen nem mindennapi feladat megoldásán fáradoztak, azt kellett megoldaniuk, hogy egy jobb napokat, sőt egy jó évszázadot megélt, egykor delfinen lovagló puttó szobrot valahogy kiszedjenek az építési hulladékgyűjtő konténerből.
Odavárták a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait is, abban bízva, hogy a tűzoltóautó felszereltségének köszönhetően, sikerül a közel 300 kilós műkő szobrot kiszabadítani a szemétből, ami éjfél körül meg is történt, legalább 10 ember és 3 mentőkötél segítségével.
Az építési területen a kaput díszítő két szobor közül az egyik már korábban eltűnt a helyéről, valószínűleg az előző konténerben vált építési törmelékké. A hányattatott sorsúvá lett párja lakossági bejelentésnek, és a közösségi média figyelemfelhívásának és nyomásának köszönhetően, az enyészet helyett mégis jó helyre kerül, a Budapesti Történeti Múzeumba, ahol döntenek majd további sorsa felől.

Köszönet illeti továbbá a II. kerületi polgármestert, Őrsi Gergelyt, aki intézkedett az ügyben, valamint a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait, és a polgárőröket.
A kis puttó műkő szobor jelképezi múltunk igényes, a részleteket is fontosnak tekintő építészetét, ami nemcsak tárgyi, hanem szellemi örökségünk is, és azt a példás összefogást, ami a Magyarokra jellemző, ha értékmentésről, és ha jó ügyről van szó.

Forgács Renáta, BPSZ

Forrás: Vincze Miklós / 24.hu

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink

Egy mozgalmas éjszaka a belvárosban…

Posted by - 2021-07-12 0
[ad_1] Két balesetnél is segítséget nyújtottak a Közbiztonsági Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület szolgálatban lévő két tagja csütörtökről péntekre virradó…

Polgárőrök razziája

Posted by - 2020-05-12 0
A járványhelyzet új feladat elé állította a polgárőröket is, de ők ezt az akadályt is jól vették.