Egyetemista polgárőr lány a határvédelemben

788 0

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Biztonsági szakirányának hallgatói is bekapcsolódak, a „Polgárőrök a határvédelemben” címmel kiírt pályázatra, melynek célja az volt, hogy a pályázók a polgárőrség határvédelmi tevékenységéről és a határvédelemben dolgozók mindennapjairól szélesebb körben nyújtsanak betekintést, saját tapasztalataik alapján.

Az óbudai polgárőr, Bayer Vanessa a határvédelemben tapasztaltakat leírta pályamunkájában, melynek „A budapesti polgárőrök részvétele az államhatár őrizetében” címet adta, amelyért ünnepélyes keretek között átvehette a III. helyezésért járó elismerést Dr. Túrós András OPSZ elnöktől és Dr. Besenyei Lajostól, a Tudományos Tanács elnökétől.
Vanessa még ifjú polgárőrként léptett be az Óbudai Polgárőr Egyesületbe, jelenleg a Közszolgálati Egyetem hallgatójaként jelentkezett a pályázatra, és vett részt ennek keretében a déli határon közös rendőri-polgárőri határvédelmi szolgálaton.

A rendőrök tárt karokkal fogadták őket, nagyon örültek, hogy egy kis terhet levesznek a vállukról. Csatlakoztak az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület tagjaihoz, akikkel két rendőr kollega látott el szolgálatot. Az ő autójukba már nem fértek be, mivel a rendőrök teljes felszerelést viselnek, amihez hozzátartozik a pajzs is, amire azért van szükség, mert az illegális migránsok létrákkal és egyéb eszközök segítségével próbálnak átjutni az országot védő kerítésen, és az ezt megakadályozni próbáló rendőröket kövekkel, téglákkal dobálják.

Az egyetemista polgárőr lány és polgárőr kollegái terepjáróval érkeztek a határra, amivel a járőrözés megoldható, ugyanis a fő feladatuk az volt, hogy az illegális határátlépők feltételezett búvóhelyeit keressék fel, illetve az úgynevezett csempész utat járják végig, amin az embercsempészek próbálják őket nyugatra juttatni. A lefülelt migránsokat úgynevezett Tornádó gépkocsival szállítják vissza a kerítésen túlra. Azért ez az elnevezés, mert máshol teszi le a határsértőket, mint ahol felkapta őket. Sikerült is négy személyt megtalálniuk, őket átadták a rendőr kollegáknak, a további eljárást az illetékes rendőr-főkapitányság folytatja le.
A déli határ mentén lakók életének is akarva-akaratlanul része lett a helyzet. Nem érzik magukat biztonságban a lakosok. Előfordul, hogy kint ülnek a kertben, és lényegében őrzik a házukat. Ilyenkor a terepet is figyelik, elemlámpával jeleznek, ha gyanús mozgást látnak. Lakosok hívták fel Vanessáék figyelmét arra, hogy az erdő szélén nagyobb tömegű (legalább 10-15) illegális határátlépőt véltek felfedezni.

Az egyetemista polgárőr lány tapasztalta, hogy a polgárőrök eszközellátottsága kedvező irányban változik. A szolgálatellátás idejére kaptak rádiót, nagy hatótávolságú lámpát, hőkamerát, éjjellátót. Véleménye szerint ennek a pozitív változásnak folytatódnia kell.
A legtöbb polgárőr aki a déli határszakasznál lát el szolgálatot az a határ melletti településeken él, így számukra nagy fenyegetés az illegális migráció, mégis azok a polgárőrök akik Budapestről leutazva akár csak egy hétvégét vagy egy egész hetet is szentelve szolgálatot látnak el, azért teszik, mert áthatja őket egy belső motiváció mely arra késztet, hogy segítsenek.

A Budapesti Polgárőr Szövetségtől és az ország minden területéről érkeznek polgárőrök a határvédelmére, szabadidejüket feláldozva a haza védelmében.
Bayer Vanessa a nehéz és drámai körülmények ellenére, pozitívan élte meg az összefogás erejét, a segítő szándékot, a határvédelmi szolgálatot ellátók között létrejött bajtársi, és szinte családias hangulatot.

Forgács Renáta    

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink

Posted by - 2021-10-08 0
[ad_1] [fb_vid id=”644927499823037″] [ad_2] Forrás, tovább a Facebook oldalunkra