Egy csapatként lélegezni…

190 0

[ad_1]

Önként, másokért – talán ez a két szó az, ami a legjobban jellemzi a polgárőröket. Azokat a férfiakat és nőket, akik minden nap munkájuk elvégzése és a családjuk mellett, kockáztatják a testi épségüket azért, hogy a főváros utcáin teljesítsenek szolgálatot. Azért, hogy másokra vigyázzanak, segítsenek a rendőröknek, a mentősöknek és a tűzoltóknak. Mindannyiunknak – mondja Kardos Pál, a BPSZ elnöke.

Az alábbiakban a fővárosi polgárőrség elmúlt 30 évét összegezzük. A legtöbben talán nem is tudják, hogy milyen sokrétű feladatkör a polgárőröké. Említsünk csak néhányat a sokból: járőrszolgálat, akciók, gépjármű-felderítés, iskolai prevenciós programok, képzések, rendezvénybiztosítások, önkéntes tűzoltás, műszaki mentés. elsősegélynyújtás. Mindezt ellenszolgáltatás nélkül! Bármennyire hihetetlen, de talán mindegyiket ugyanaz hajtja. Szeretnének a szeretteiknek egy biztonságosabb, élhetőbb helyet teremteni. Olyan helyen akarnak élni, ahol tudják, a kislányuk mehet anélkül iskolába, hogy ne érje zaklatás, vagy a fiaikat ki engedik a barátaival, mert tudja nem támadják meg a villamosmegállóban… Ám ezekért tenni kell!

A Budapesti Polgárőr Szövetség (BPSZ) immáron a 30. évébe lépett azért, hogy hozzátegyen a mindennapi biztonságunkhoz. A fővárosi polgárőrök hatékonyan tudják segíteni a hivatásos szerveket, és az önkormányzatokat a bűnmegelőzés területén.

Nem csupán a mennyiség, a minőség számít! Számunkra nagyon fontos, hogy a polgárőrök mennyiségi növekedése mellett a szolgálatellátás minőségére koncentráljunk. A tagjaink felkészültsége sokkal fontosabb, mint az, hogy minél több embert tudhassunk a polgárőrök között. Mindez nem azt jelenti, hogy a BPSZ egy zártkörűen működő szervezet, hanem arról van szó, hogy olyan emberekre van szükségünk, akik komolyan, felkészülten tenni akarnak a közösségükért.

A BPSZ éjjel-nappal működő, jól felszerelt és hatékony ügyeleti szolgálatot működtet. Az ügyelet online kapcsolatot tart fenn a BRFK és az együttműködő rendészeti szervek, valamint a közszolgáltatók ügyeletével, mely a szoros együttműködést és a hatékony munkát garantálja.

Aktív a szövetségi élet, legnagyobb figyelem a polgárőr egyesületekre fókuszál. Segíteni munkájukat, erősíteni a kohéziót, egy csapatként lélegezni.

Támogatjuk a közös gondolkodást, a nyílt és egyenes beszédet. Hiszünk abban, hogy a jó ötletek nem veszhetnek el, ugyanakkor a hibák és a hiányosságok nem maradhatnak rejtve. Folyamatos akciókkal, közös szolgálatellátással igyekszünk közelebb hozni egymáshoz az egyesületeket és az egyes polgárőröket.

A Főváros biztonsága a legfontosabb az itt dolgozó polgárőrök számára. Speciális kihívásokkal kell szembenézniük minden nap. Nem statikus működésre, sztereotip válaszokra van szükség, hanem dinamikusan válaszokat kereső megoldásokra, mely a sok innovációnak köszönhetően valósul meg a fővárosban. A számtalan – főváros egészét érintő – rendezvény biztosítása, a nagy polgárőr létszámot igénylő feladatok végrehajtása komoly logisztikai feladat végrehajtását igényli. Mi az együttműködésben hiszünk. A polgárőrségnek szinte szimbiózisban kell élni a rendőrséggel, az önkormányzatokkal és az együttműködő szervezetekkel. Budapestet erős közbiztonsági háló védi, melynek az elmúlt 30 éves kitartó munkának köszönhetően a budapesti polgárőrség szerves részét alkotja. Az egyik legfontosabb feladat a képzések folyamatos szervezése, a fiatalok megszólítása, valamint a toborzás.

A BRFK-val már hosszú ideje példaértékű az együttműködés. A kezdetektől Budapest szerte közösen dolgoznak a rendőrök és a polgárőrök. A mindennapi szolgálat mellett rendszeresen vesznek részt kollégáink nagyszabású akciókban, biztosításokban, területzárásokban, eltűnt személyek kutatásában.

A hagyományos egyesületek mellett a budapesti polgárőr szövetség rendelkezik motoros tagozattal, illetve vízi tagozattal is. Egyre több fiatal érdeklődik a polgárőrség iránt, ezt nagyon jól mutatja, hogy nemrég megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi polgárőrsége.

A koronavírus új kihívások elé állította a polgárőrséget is, a közbiztonságot érintő feladatok mellett nagyon fontossá vált a segítségnyújtás, karitatív tevékenység. Számtalan esetben nyújtottak a polgárőrök segítséget az időseknek, rászorulóknak bevásárlásban, ellátásukban.

A budapesti polgárőrök várják azok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának egy fiatalos, jó hangulatú közösséghez.

Forrás: Polgárőr Almanach


[ad_2]

Forrás, tovább a Facebook oldalunkra

Kapcsolódó cikkeink