A polgárőrség ünnepe

360 0

A rendészeti szervek, a rendőrség leginkább együttműködő partnere a jogkövető állampolgár – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Polgárőr Egyesületének ünnepi rendezvényén november 8-án, a Ludovika Főépület Szent László Kápolnában. Az esemény moderátora Suba László pénzügyőr alezredes volt.

Példaértékűnek nevezte az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és az NKE közötti, a közbiztonság és a bűnmegelőzés céljából kialakított együttműködést Túrós András ny. r. altábornagy. Az OPSZ elnöke hozzátette: nemcsak az intézményi együttműködés virágzik, hanem az OPSZ és az NKE együttműködését kifejező Polgárőr Akadémia is, amely a polgárőrök legmagasabb szintű képzését biztosítja. Ebben az együttműködésben az egyetem tanárainak, Christián László r. dandártábornok, Major Róbert ezredes, Nagy-Tóth Nikolett, Lippai Zsolt és Frigyer László alezredesek önkéntes tevékenységét Túrós András külön kiemelte. „Van mit ünnepelni. A polgárőrség társadalmi támogatottsága rendkívül magas, nyolcvan százalékos. Magyarország kormánya stratégiai partnernek tekinti a szervezetet, hiszen polgárőrei hozzájárulnak az ország kiegyensúlyozott közbiztonságához” – mutatott rá az altábornagy.

„Az NKE missziójából adódóan az egyetem elkötelezett a köz szolgálatára elhivatott, szakmailag felkészült, széles látókörű és szilárd erkölcsi alappal bíró közigazgatási, hadtudományi, rendészettudományi és vízügyi szakemberek képzésében, az állam hatékonyságának támogatása és a közösség biztonságának elősegítése, valamint a közjó érdekében” – mutatott rá Deli Gergely. Az NKE rektora elmondta: ebben a küldetésben az egyetem kiemelt partnerként tekint a polgárőrségre. Az NKE és a három éve megalakult Egyetemi Polgárőr Egyesület célja, hogy olyan hallgatók is jelentkezzenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, akik ifjú polgárőrként már tanúbizonyságot tettek a haza és a közszolgálat iránti elköteleződésükről.

Az NKE oktatási rektorhelyettese tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a 2015. évi együttműködési megállapodásban előirányzott közös oktatási tevékenység kialakítása sikeresen megtörtént, ennek keretében jött létre a Polgárőr Akadémia is. Christián László r. dandártábornok kiemelte: „A Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék gondozásában működik az Egyetemi polgárőrség című tantárgy, amely igen népszerű a hallgatók körében.” Az NKE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: a tanszéki közösségben úgy vélték, fontos és nemes ügyet szolgálnak azzal is, ha életre hívják az egyetemi polgárőrséget, mert így „az NKE valamennyi hallgatója, aki elhivatottságot érez, személyesen is megismerkedhet az ország legszervezettebb társadalmi bűnmegelőzési szervezetével és a polgárőri feladatellátással”.

„Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, Budapest pedig a világ egyik legbiztonságosabb fővárosa. Erre nagyon büszkék lehetünk, de ezt a munkát a BRFK nem egyedül, hanem a polgárőrséggel együttműködésben, stratégiai partnerségben végzi” – mondta Terdik Tamás r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos. Budapest Rendőrfőkapitánya hozzátette: azzal a munkával kapcsolatban, amely hozzájárul ahhoz, hogy Budapest a világ egyik legbiztonságosabb fővárosa legyen óriási köszönettel és hálával tartozik a budapesti polgárőröknek.

„Sokan azt gondolják, hogy az állatvédelem néhány elhivatott ember szabadidős tevékenysége, holott ma már önálló tudományterület” – mutatott rá Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, az állatvédelemnek mind a bűnmegelőzés, mind a bűnfelderítés területén egyre nagyobb jelentősége van

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a magyar rendészeti felsőoktatás fellegvára” – fogalmazott Kardos Pál, a Rendészettudományi Kar mestertanára. Az NKE Polgárőr Egyesületének elnöke arról is beszélt, hogy a polgárőrség számára óriási lehetőség, hogy jelen lehet az egyetem életében és a rendészeti szakma legmagasabb szintű oktatóival oszthatják meg a tapasztalataikat, és dolgozhatnak ki új, hatékony megoldásokat. „A polgárőrség a rendőrség előszobája” – mutatott rá. A jelen levő ifjú polgárőröknek elmondta: hisz abban, hogy érdemes őket az NKE irányába, illetve a rendőrség hivatásos állományába orientálni.

A köszöntőbeszédek után Deli Gergely és Kardos Pál együttműködési megállapodást írtak alá. Ezt követően díszokleveleket és Tiszteletbeli tag címeket adtak át, majd Terdik Tamás r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, Budapest Rendőrfőkapitánya a Csapatzászlót adományozott az NKE Polgárőr Egyesületének. Végül az ifjú polgárőrök, a Thán Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola rendészeti hallgatóinak ünnepélyes fogadalomtétele következett. Alácsi Ervin János alezredes, egyetemi lelkész, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke pedig megáldotta az ifjú polgárőröket és a zászlót.

 

Szöveg: Páhy Anna
Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás:

Kapcsolódó cikkeink

TISZTELT BUDAPESTI POLGÁRŐRÖK!

Posted by - 2020-06-18 0
Ma, a veszélyhelyzet végén, szeretném nektek megköszönni azt a rendkívüli helytállást, amit tanúsítottatok ezalatt a 99 nap alatt. Vizsgáztatok emberségből,…

Balesethez siető tűzoltóautó karambolozott

Posted by - 2020-07-11 0
A #BudapestiRendőrfőkapitányság X. kerületi Rendőrkapitánysága úgynevezett "Finn módszeres" ittas ellenőrzést tartott több éjszakán keresztül. Az eljárás lényege, hogy az ellenőrzést…